Nemme fingersamlinger

Fra tid til anden finder jeg på nogle små smarte ting (synes jeg selv), som jeg benytter mig af på værkstedet. Det kan fx være en smart måde at lave nogle samlinger på, et fif til hvilken klinge der kan anvendes på rundsaven for besdst mulige resultat eller måske en eller anden finurlig, smart opstilling, som gør det hele lidt nemmere.

Lige i dag vil jeg gerne sætte lidt fokus på fingersamlingerne, som jeg anvender til “projekt skohylde”, som jeg er i gang med for tiden på værkstedet. Jeg vil gøre, hvad jeg kan for at gøre en længere historie kort herunder.

Der findes mange måder, hvorpå fingersamlinger kan laves – og der er jo som sådan ikke noget, der er mere rigtigt end andet – Dog er der én måde, som jeg synes er super smart, og som giver et stort set perfekt resultat.

Jeg kunne vælge at finde en video på Youtube og lægge den op her på bloggen, men jeg vil nu gerne forsøge at forklare mere præcist, hvordan det kan gøres i praksis. Og ja, hvem ved? Måske laver jeg en video en dag 🙂

Nå, men første skridt går ud på, at der skal laves en bordfræser vha. en overfræser, som vendes på hovedet under et bord. Det er ret simpelt at skære et passende hul i en plade, hvorefter der fræses ca. 10 mm. væk i en dybde på fx. 6 mm. – passende til den plade, du vil anvende som “sål” til overfræseren. Når hullet er lavet, og der er fræset ud til pladen, kan du skæres den 6 mm. krydsfinér til, så den passe ned i udfræsningen.

Inden du sætter overfræseren fast på din 6 mm. plade, skal du fræse to helt parallelle spor i din bordplade. Det kan fx være nogle 16 x 8 mm. spor, som fræses på hver side af hullet – ca. 5-7 cm. fra hullet. Du kan med stor fordel anvende det land, som sikkert følger med din overfræser, hvis altså din bordplade er helt i vinkel, og ja, hvis siderne er helt parallelle.

Bagpå denne 6 mm. krydsfinér mærkes der huller op vha. den sål, der sidder på overfræseren. Denne skrues af og anvendes som skabelon til hullerne, der bores direkte igennem sålen og ned i krydsfinéren. Nu kan din overfræser nemt skrues op under den nye “sål”, som altså er den 6 mm. krydsfinér i dette tilfælde.

Du er nu tæt på at have dig en bordfræser. Du kan nu vælge at sætte et mellemstort jern med skær på toppen i overfræseren – fx. et 10 mm. jern. Når der er i overfræseren, starter du denne og skubber jernet gennem pladen. Nu kan du lægge pladen i udfræsningen i bordet – og ja, vupti – der var din bordfræser.

Det er smart at anvende en overfræser, der kan holde sig startet, uden at man holder knappen inde. Dog vil jeg også anbefale, under alle omstændigheder, at have en form for “nødstop” på ledningen, så overfræseren nemt kan stoppes.

Nå, men nu kommer vi til det, som dette egentlig handler om – nemlig at lave den anordning, der gør det nemt at lave disse fingersamlinger.

Du skal lave to lister i fx en hård træsort som eg, der kan køre perfekt i dine to spor, som du lavede i bordet. De skal passe meget godt – dog må de gerne være lidt lavere end selve sporet i bordet. Når du har dine to lister, der er ca. 20-30 cm. lange, så lægger du dem ned i sporene, som de rager halvvejs ud over bordet. Du limer herefter et stykke træ, der er helt plant og som har samme tykkelse hele vejen, på listerne. Der er tale om et stykke træ på fx 15 x 100 mm. Du kan med forden klemme dette stykke træ fast med skruetvinger. Når limen er tør, kan du nemt løfte det hele op – i hvert fald, hvis du ikke har brugt for meget lim, hvilket man skal passe lidt på med her. Nu kan du skrue et stykke træ på fx 15 x 70 mm.  på forsiden af det stykke, der ligger ned. Du kan med fordel anbringe nogle små vinkelrette stykker træ bagpå, så du er helt sikker på, at det forreste stykke træ er i vinkel med bordet.

Nu kan du fræse med et jern, der er lige, og som stikker 20 mm. op over bordet – altså, hvis tykkelsen på dine emner er 20 mm. Hvis dine emner kun er 15 mm., ja, så skal jernet kun rage 15 mm. op over bordet.

Du kan med fordel tilpasse dine emner, som skal danne fx en kasse, skuffe eller lign., så de passer med det jern, du har. Altså her menes bredden af dine emner. Har du fx et 8 mm. lige jern, så vil det passe med fx. 40 mm., 56 mm. eller 72 mm. De 8 mm. skal, som du kan se, gå op i bredden af emnet en “skæv” eller ulige gang, så fingersamlingerne bliver ens i begge ender.

Nu kan du fræse et lille stykke ind i anordningen, som du lavede ved at starte fræseren og føre anordningen frem i sporene. Hvis det ikke køre helt nemt, så kan du gnide lidt stearin på egetræs-skinnerne, hvilket hjælper meget, hvis der er problemer med fremføringen. Nu skal der fræses et 8 mm. spor, der er forskudt til højre med præcist 16 mm. fra det hul, som du lige har fræset i forsiden af anordningen. Det kan nemt gøres ved at løfte anordningen op og placere en 16 mm. liste i det 16 mm. spor, som du har lavet i bordet. Nu placeres anordningen på venstre side af denne liste, og der fræses igen et stykke ind i anordningen – denne gang må der gerne fræses 50 mm. ind, så der er plads til en 8 mm. liste, der limes eller skrues fast i dette spor. Denne 8 mm. liste skal rage 30 – 40 mm. ud foran anordningen.

Nu er du skal til at lave dine fingersamlinger.

Læg dine fire emner op med ydersiden opad – skiftevis forside, sidestykke, bagside og sidestykke. Nu mærker du disse fra venstre, så de kommer til at hedde: A-B, B-C, C-D og D-A. Du mærker også alle toppene med et T, så du ved, hvad der er op og ned.

Nu tager du stykket A-B og holder T-siden ind på den 8 mm. liste, der sidder forskudt 16 mm. fra jernet. Du fræser et spor hele vejen igennem stykket, hvorefter du placerer dette nye spor henover den 8 mm. liste og presser, emnet på plads. nu kan du fræse igen – og ja, de kan gentage denne proces, indtil du er ved vejs ende på A-B-stykket. Du kan gøre det samme på bagsiden, C-D, hvorefter du tager A-B-stykket igen og holder dette sammen med B-C, så B´erne vender samme vej, og T´erne vender mod hinanden. Nu skubber du igen A-B-stykket ned over 8 mm. listen og fræser et spor i B-C-stykket. Dette spor fjerne siden af B-C-stykket og snitter lige præcist A-B-stykket. Nu kan du foretage sammen proces på B-C, som før på A-B – Altså, fortsætte resten af vejen. Det samme gør ved det sidste stykke, D-A, som holde sammen med de korrekte bogstaver – med T´erne mod hinanden.

Nu kan du samle din fingersamlede kasse, skuffe eller…

Jeg håber, at en ellers flere af jer derude kan få glæde af dette. Det kan måske virke lidt forvirrende, man det er faktisk ret simpelt, når det først kører 🙂

Jeg glæder mig til at høre fra nogen af jer, hvis der er spørgsmål, ris eller ros 😉

Ha´ en god dag!

Leave a Reply

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *